Barion Pixel
Fekete fokhagyma

Umami íz

Az umami, más néven az ötödik íz gyakrabban van jelen ételeinkben, mint gondolnánk.

Maga az umami szó csak 1908. óta létezik, de története sokkal régebbre nyúlik vissza. A fermentált árpából készült szószok a középkori Bizánci- és Arab Birodalom ételeinek alapja volt. Széles körben használták a fermentált halszószt már az ókori Római Birodalomban is. Kínában a III. század óta főznek fermentált halból és szójából készült szószokkal.
Az umami, más néven az ötödik íz gyakrabban van jelen ételeinkben, mint gondolnánk. Megtalálható hús alaplevekben, érlelt sajtokban (pl. Parmezán), érlelt húsokban (pl. sonka), a spenótban, a paradicsomban, a szójaszószban, gombákban (pl. vargánya, shiitake), a tengeri fogásokban (pl. tonhal, polip), az olajbogyóban… és még sorolhatnánk tovább. Az anyatej is gazdag azokban az aminosavakban, amelyek az umami élményt létrehozzák. Valószínűleg ez az egyik oka, hogy ez az íz már az első kóstoláskor is természetesnek, ismerősnek tűnik.

De mi is az az umami?

Az umami valójában egy japán szó latin karakterekre való átírása, ami magyarra fordítva nagyjából kellemes ízt jelent.
Életünk során megtanultuk, hogy négyféle alapíz van: édes, sós, keserű és savanyú. De van egy ötödik, önálló íz is – az umami. Ezt a hosszantartó, kellemesen testes ízvilágot létrehozó glutaminsavat Kikunae Ikeda (1908.) vegyész professzor nyerte ki először a japán konyha tradicionális alapanyagából, a kombu nevű tengeri algából.
1985-ben a Hawaii-n megtartott Umami Nemzetközi Szimpóziumon jelentették ki először, hogy az umami teljesen önálló, nem a már ismert alapízek keveréke, hanem egy ezektől teljesen független íz.
De globális elfogadottsága – mint alapíz – a Miami Egyetem kutatóinak 1996-os tanulmányának köszönhető. Bebizonyították, hogy ténylegesen léteznek az emberi nyelv egész területén umami érző receptorok.
A fekete fokhagyma illetve a fekete gyöngyfokhagyma előállítása (fermentálása) során a friss fokhagyma színe feketére, állaga zselészerűvé változik és kialakul benne az ötödik íz, az umami.

Felhasználható salátákhoz, különböző ételek készítéséhez, de önmagában fogyasztva is egy csodás umami ízű csemege.

Olvass tovább!

fekete fokhagyma
Blog

A fokhagyma rendkívül erős antioxidáns

Az antioxidáns szó jelentése: oxidációt késleltető, vagy gátló anyag. Nélkülözhetetlen vegyületek, melyek megvédik szervezetünket. Ezek az enzimek, koenzimek, melyeket szervezetünk állít elő és olyan vegyületek,

Elolvasom >>
Fermentalas
Blog

A fermentálásról

A fokhagyma jól ismert egészségmegőrző hatása a fermentálásnak köszönhetően a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Az erjedés (vagy erjesztés), idegen szóval fermentálás (vagy fermentáció) olyan kémiai

Elolvasom >>
Blog

Vásárolj weboldalunkon és NYERJ!

Nyerőboltok.hu nyugtabeküldőhely vagyunk! 1. Vásárolj üzletünkben legalább 5.000 Ft értékben 2. Tartsd meg a vásárlást igazoló számlát vagy nyugtát 3. Töltsd fel a bizonylat sorszámát a

Elolvasom >>
Őszi kép
Blog

Itt van az ősz, itt van újra…

Immunrendszerünk erősítésére általában az őszi-téli időszakban fektetünk nagyobb hangsúlyt. Ehhez hívjuk segítségül a természet erejét – az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszert – a fokhagymát! A

Elolvasom >>