Spenótfőzelék gomba-triásszal, fehér babbal, fekete fokhagymával, szórásnyi mandulával
Tökéletes immun-booster a hűvösebb napokban, nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, minden hozzávaló ízléses egységben, harmóniában jelenik meg mind a tányéron, mind a szánkban. A spenótfőzelék jó sok fokhagymát elbír, a jó sok most kiegészült egy kicsit még többel, ezúttal fekete gyöngyfokhagymával, ami Magyarországon még nem annyira ismert/használt hozzávaló, pedig Távol-Keleten a séfek még fagylaltokban is használják.
Spenótfőzelék:
350 g mirelit spenót
5 gerezd fokhagyma
csipet jódozott só, bors, datolyacukor
1 tk hámozott majd turmixolt citrom leve
kb 1,5 dl szójatej (hozzáadott olaj, cukor nélküli)
1 csapott ek barna rizsliszt
Kb egy deci vízzel felengedjük a mirelit spenótot, fedő alatt forralásig főzzük, megy bele a szójatej, a zúzott fokhagyma, bors, só, datolyacukor, citromlé. Barna rizsliszttel sűrítem, rottyan tálal.
Száraz serpenyőben sütött ördögszekér gombával, shiitake-gombával valamint shimeji gombával tálaltam, a sütésük közepe felé adtam hozzá tamari-szószt és folyékony füstöt. Megszórtam reszelt mandulával és fehér lóbabbal, így az ebéd igazán kiadósra sikeredett.
Külön ínyencség a kisebb darabokra vágott fekete fokhagyma a spenótfőzelékben, melynek édeskés, kissé balzsamecet-aszalt szilva-mazsola keverékére emlékeztető íze van, ízeiben tehát nyomokban sem emlékeztet a sima fokhagymára.