Dal Tadka

Az indiai varázslat: Dal Tadka

Az indiai varázslat: Dal Tadka

Érezted már azt amikor annyira meg akartad őrizni a pillanatot, hogy már görcsösen próbáltál rákoncentrálni, hogy benne legyél és nyugtalansággal töltött el az, hogy esetleg elfelejtheted? Egy helyes indiai étteremben megkóstolt krémes, testes, sűrű Dal Tadka pont ilyen volt, nem volt kérdés, hogy itthon is elkészítem. Ezúttal karfiolrizses fekete fokhagymával tálaltam (ez utóbbi édeskés íze egészen különleges össztáncot jár az étellel).

Hozzávalók két főre:
180 gramm toor dal (galambborsó/lencse) előző este beáztatva
2 darab közepes méretű paradicsom (apróra vágva)
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
1 szárzeller apróra vágva
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál köménymag (egész)
5 darab fokhagyma apróra vágva
1/2 teáskanál kurkuma por
1/2 teáskanál garam masala
100 ml növényi tej
1 teáskanál mangópor (elhagyható)
4 fújás folyékony füst
2 darab babérlevél
1 evőkanál passata (paradicsomsűrítmény ami hozzáadott cukortól mentes)
csipet: római kömény, görögszénamag por (elhagyható), só, bors, chili, datolyacukor
2 teáskanál korianderlevél (petrezselyemzöld is jó)
1 teáskanál fehér miso pasta (elhagyható)
1 mokkáskanál lime leve

Az apróra vágott vöröshagymát a köménnyel pirítgattam, kevés vízen megfonnyasztottam, ment bele a gyömbér, fokhagyma. Amikor illatozni kezdtek ment bele a szárzeller, paradicsom, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, ment bele a babérlevél, pár percig főztem, ment bele az előző este beáztatott toor dal, folyékony füst, annyi vizet még öntöttem hozzá,hogy ellepje, fél főzésben fűszereztem a fentiekkel (ha nem elég pépes botmixerezhetünk rajta), fedő alatt főztem tovább amíg a lencse/galambborsó teljesen meg nem főtt, a növényi tejet és a miso pastát levéve a tűzről tettem bele.

Egészen elképesztő ez az ízharmónia, szerelem első ízlelésre.

Olvass tovább!

Naturorumfood saláta fekete gyönygfokhagymával
Receptek

Friss saláta

Rukkola, paradicsom, hegyes erős paprika, pici citromlé, és természetesen a fekete fokhagyma. Jó étvágyat!

Elolvasom >>
rakott édesburgonya
Receptek

Rakott édesburgonya

Recept: Édesburgonyát kockákra vágjuk, megpároljuk. Sütőtál aljába pici olajat teszünk, rárakjuk az édesburgonya felét, picit borsozzuk, és darálunk rá egy kevés chilipelyhet. Azután kéksajtot morzsolunk

Elolvasom >>
pirított tojásos rizs
Receptek

Pirított tojásos rizs

Pirított tojásos rizs fekete fokhagymával Főtt rizst szőlőmagolajon serpenyőben kicsit átpirítjuk, majd a serpenyő egyik felére húzzuk. Másik felére öntjük a felvert tojást, amiből rántottát

Elolvasom >>
Spenót
Receptek

Spenótfőzelék

Spenótfőzelék gomba-triásszal, fehér babbal, fekete fokhagymával, szórásnyi mandulával Tökéletes immun-booster a hűvösebb napokban, nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, minden hozzávaló ízléses egységben, harmóniában jelenik meg mind a

Elolvasom >>