Barion Pixel

Aranyló fava gombagolyóval

Fava elkészítése:

240 g sárga hasított borsó (amit a görögök fava -nak hívnak)
6 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 nagy vöröshagyma (apróra vágva)
Fél -hámozott majd turmixolt -citrom leve
2 mk almaecet
8 db babérlevél
Csipet: jódozott só, feketebors, datolyacukor, kurkuma
1 mk sáfrányos szeklice (elhagyható, színe miatt tettem bele)
3-4 fújás folyékony füst
szójatej (adalékanyag, hozzáadott cukor /olaj nélküli) kb 2dl (attól függően mennyire lágyra/keményre szeretnénk a krémet)
400 ml víz
Kb 2 ek Sojade natúr joghurt
+feltétnek balzsamecetkrém, fekete fokhagyma

Kevés vízen a vöröshagymát megfonnyasztom, megy bele a fokhagyma, kb 4 percig pirítom, sóval, borssal meghintem, megy bele a sárgaborsó, összekeverem, pirítom egy kis barnás szín eléréséig. Megy hozzá a babérlevél, folyékony füst, datolyacukor, kurkuma, citromlé, ecet, 400 ml víz, rá a fedél és kb 10 percig forrjon, majd alacsonyabb hőfokra állítva kb 45 percig főzöm (időnként ránézve adhatunk hozzá vizet, hogy ellepje a sárgaborsót, valamint párszor kevergessük, hogy oda ne égjen!). Főzés végén adtam hozzá a szójatejet, joghurtot, rottyant egyet, majd botmixereztem. Balzsamecetkrémmel és az immun-booster  fekete fokhagymával tálaltam, aminek a mazsolás – balzsamecetes íze még jobban megbolondította az ételt.

Gombagolyó:

Fél kg csiperke gomba szeletelve
20 g gluténmentes sörélesztőpehely
100 g nagy lyukú reszelőn reszelt sárgarépa
1 tk útifűmaghéj
100 g sült sütőtök
1 tk bükkfán füstölt pirospaprika
1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
7 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 ek tamari-szósz
kb 4 fúlyás folyékony füst
1 tk petrezselyemzöld
1 ek őrölt lenmag
csipet só, bors, chili, datolyacukor, majoranna, koriander, őrölt kömény, púpozott tk dijoni mustár

A felszeletelt gombát magas hőfokon megpirítom száraz tapadásmentes serpenyőben. A végén még a tamari-szószban átforgatom. Ha van otthon folyékony füst kerülhet bele még az is. Félre teszem hűlni. Másik serpenyőben kevés vízen a vöröshagymát megfonnyasztom, megy bele a fokhagyma, kb 4 percig pirítom, tűzről levéve hűlni hagyom. Miután kihűlt összeforgatom a szintén kihűlt gombával, az egészet aprítógépbe teszem és durvára aprítom, ne legyen pépes, maradjon darabos. Megy bele a sárgarépa, sült sütőtök, ízesítem, őrölt lenmagot, útifűmaghéjat is beleteszem, megy a hűtőbe pihenni minimum 20 percre a könnyebb formázásért. Nálam egy éjszakát pihent. 6 golyót formáztam a fenti mennyiségből, kb. 15 percre tettem az előmelegített sütőbe hőlégkeverésesre 190 fokra, hogy kérget kapjon.

Olvass tovább!

Naturorumfood saláta fekete gyönygfokhagymával
Receptek

Friss saláta

Rukkola, paradicsom, hegyes erős paprika, pici citromlé, és természetesen a fekete fokhagyma. Jó étvágyat!

Elolvasom >>
Dal Tadka
Receptek

Az indiai varázslat: Dal Tadka

Az indiai varázslat: Dal Tadka Érezted már azt amikor annyira meg akartad őrizni a pillanatot, hogy már görcsösen próbáltál rákoncentrálni, hogy benne legyél és nyugtalansággal

Elolvasom >>
rakott édesburgonya
Receptek

Rakott édesburgonya

Recept: Édesburgonyát kockákra vágjuk, megpároljuk. Sütőtál aljába pici olajat teszünk, rárakjuk az édesburgonya felét, picit borsozzuk, és darálunk rá egy kevés chilipelyhet. Azután kéksajtot morzsolunk

Elolvasom >>