Fava elkészítése:
240 g sárga hasított borsó (amit a görögök fava -nak hívnak)
6 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 nagy vöröshagyma (apróra vágva)
Fél -hámozott majd turmixolt -citrom leve
2 mk almaecet
8 db babérlevél
Csipet: jódozott só, feketebors, datolyacukor, kurkuma
1 mk sáfrányos szeklice (elhagyható, színe miatt tettem bele)
3-4 fújás folyékony füst
szójatej (adalékanyag, hozzáadott cukor /olaj nélküli) kb 2dl (attól függően mennyire lágyra/keményre szeretnénk a krémet)
400 ml víz
Kb 2 ek Sojade natúr joghurt
+feltétnek balzsamecetkrém, fekete fokhagyma
Kevés vízen a vöröshagymát megfonnyasztom, megy bele a fokhagyma, kb 4 percig pirítom, sóval, borssal meghintem, megy bele a sárgaborsó, összekeverem, pirítom egy kis barnás szín eléréséig. Megy hozzá a babérlevél, folyékony füst, datolyacukor, kurkuma, citromlé, ecet, 400 ml víz, rá a fedél és kb 10 percig forrjon, majd alacsonyabb hőfokra állítva kb 45 percig főzöm (időnként ránézve adhatunk hozzá vizet, hogy ellepje a sárgaborsót, valamint párszor kevergessük, hogy oda ne égjen!). Főzés végén adtam hozzá a szójatejet, joghurtot, rottyant egyet, majd botmixereztem. Balzsamecetkrémmel és az immun-booster fekete fokhagymával tálaltam, aminek a mazsolás – balzsamecetes íze még jobban megbolondította az ételt.
Gombagolyó:
Fél kg csiperke gomba szeletelve
20 g gluténmentes sörélesztőpehely
100 g nagy lyukú reszelőn reszelt sárgarépa
1 tk útifűmaghéj
100 g sült sütőtök
1 tk bükkfán füstölt pirospaprika
1 nagy fej vöröshagyma (apróra vágva)
7 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 ek tamari-szósz
kb 4 fúlyás folyékony füst
1 tk petrezselyemzöld
1 ek őrölt lenmag
csipet só, bors, chili, datolyacukor, majoranna, koriander, őrölt kömény, púpozott tk dijoni mustár
A felszeletelt gombát magas hőfokon megpirítom száraz tapadásmentes serpenyőben. A végén még a tamari-szószban átforgatom. Ha van otthon folyékony füst kerülhet bele még az is. Félre teszem hűlni. Másik serpenyőben kevés vízen a vöröshagymát megfonnyasztom, megy bele a fokhagyma, kb 4 percig pirítom, tűzről levéve hűlni hagyom. Miután kihűlt összeforgatom a szintén kihűlt gombával, az egészet aprítógépbe teszem és durvára aprítom, ne legyen pépes, maradjon darabos. Megy bele a sárgarépa, sült sütőtök, ízesítem, őrölt lenmagot, útifűmaghéjat is beleteszem, megy a hűtőbe pihenni minimum 20 percre a könnyebb formázásért. Nálam egy éjszakát pihent. 6 golyót formáztam a fenti mennyiségből, kb. 15 percre tettem az előmelegített sütőbe hőlégkeverésesre 190 fokra, hogy kérget kapjon.