Az antioxidáns szó jelentése: oxidációt késleltető, vagy gátló anyag.
Nélkülözhetetlen vegyületek, melyek megvédik szervezetünket. Ezek az enzimek, koenzimek, melyeket szervezetünk állít elő és olyan vegyületek, melyek táplálékbevitel útján kerülnek a szervezetbe (pl. A-, C-, E-vitamin, szelén stb.)
Stressz, betegség esetén a szabad gyökök (melyek a sejtek öregedéséért is felelősek) száma megnő. Beteg szervezetben az antioxidánsok mennyisége és hatása is csökken.
Amennyiben szervezetünkben alacsony az antioxidánsok száma, szív- és érrendszeri valamint daganatos betegségek léphetnek fel. A szemünkön, idegrendszerünkben és ízületeinkben kóros elváltozásokra is számíthatunk.
Szervezetünk folyamatosan küzd a szabadgyökök ellen saját maga termelt enzimekkel, de antioxidáns tartalmú ételek fogyasztásával is javíthatunk ezen.
Friss zöldségekben és minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét.
A hagymafélék, különösen a fokhagyma, tele vannak cisztein és glutation vegyülettel. Ezek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében.
A fokhagyma enzim- és szeléntartalma méregteleníti a szervezetet.
Az allicin nevű növényi összetevő egy rendkívül erős antioxidáns, amely bomlásakor keletkező szulfosav a felelős a fokhagyma jótékony hatásaiért. Ez a sav lép reakcióba a káros szabadgyökökkel.
A fokhagyma jótékony, már említett antioxidáns hatása, a fekete fokhagyma illetve a fekete gyöngyfokhagyma előállításakor megsokszorozódik.