Barion Pixel
fekete fokhagyma

A fokhagyma rendkívül erős antioxidáns

Az antioxidáns szó jelentése: oxidációt késleltető, vagy gátló anyag.
Nélkülözhetetlen vegyületek, melyek megvédik szervezetünket. Ezek az enzimek, koenzimek, melyeket szervezetünk állít elő és olyan vegyületek, melyek táplálékbevitel útján kerülnek a szervezetbe (pl. A-, C-, E-vitamin, szelén stb.)

Stressz, betegség esetén a szabad gyökök (melyek a sejtek öregedéséért is felelősek) száma megnő. Beteg szervezetben az antioxidánsok mennyisége és hatása is csökken.
Amennyiben szervezetünkben alacsony az antioxidánsok száma, szív- és érrendszeri valamint daganatos betegségek léphetnek fel. A szemünkön, idegrendszerünkben és ízületeinkben kóros elváltozásokra is számíthatunk.

Szervezetünk folyamatosan küzd a szabadgyökök ellen saját maga termelt enzimekkel, de antioxidáns tartalmú ételek fogyasztásával is javíthatunk ezen.
Friss zöldségekben és minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét.
A hagymafélék, különösen a fokhagyma, tele vannak cisztein és glutation vegyülettel. Ezek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében.
A fokhagyma enzim- és szeléntartalma méregteleníti a szervezetet.
Az allicin nevű növényi összetevő egy rendkívül erős antioxidáns, amely bomlásakor keletkező szulfosav a felelős a fokhagyma jótékony hatásaiért. Ez a sav lép reakcióba a káros szabadgyökökkel.

A fokhagyma jótékony, már említett antioxidáns hatása, a fekete fokhagyma illetve a fekete gyöngyfokhagyma előállításakor megsokszorozódik.

Olvass tovább!

Fekete fokhagyma
Blog

Umami íz

Az umami, más néven az ötödik íz gyakrabban van jelen ételeinkben, mint gondolnánk. Maga az umami szó csak 1908. óta létezik, de története sokkal régebbre

Elolvasom >>
Fermentalas
Blog

A fermentálásról

A fokhagyma jól ismert egészségmegőrző hatása a fermentálásnak köszönhetően a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Az erjedés (vagy erjesztés), idegen szóval fermentálás (vagy fermentáció) olyan kémiai

Elolvasom >>
Blog

Vásárolj weboldalunkon és NYERJ!

Nyerőboltok.hu nyugtabeküldőhely vagyunk! 1. Vásárolj üzletünkben legalább 5.000 Ft értékben 2. Tartsd meg a vásárlást igazoló számlát vagy nyugtát 3. Töltsd fel a bizonylat sorszámát a

Elolvasom >>
Őszi kép
Blog

Itt van az ősz, itt van újra…

Immunrendszerünk erősítésére általában az őszi-téli időszakban fektetünk nagyobb hangsúlyt. Ehhez hívjuk segítségül a természet erejét – az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszert – a fokhagymát! A

Elolvasom >>