Barion Pixel
Fermentalas

A fermentálásról

A fokhagyma jól ismert egészségmegőrző hatása a fermentálásnak köszönhetően a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül.

Az erjedés (vagy erjesztés), idegen szóval fermentálás (vagy fermentáció) olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tesznek ki.
Ez valójában a szénhidrátok lebontását jelenti, amelyet mikroorganizmusok (élesztők, penészgombák, baktériumok) végeznek, hogy saját élettevékenységükhöz energiát termeljenek.
A fermentálás során (melyet használunk például a káposzta savanyításakor, a kovász, vagy az alkoholok létrehozásakor is) olyan összetett ízek jönnek létre, amelyek semmilyen más módon nem érhetőek el.

A fekete fokhagyma is friss fokhagymából történő fermentálással készül.
Az eljárás során a fokhagymát hosszabb ideig (30-90 napig) szabályozott hőmérsékleten (60-90°C), kontrollált páratartalom alatt tartják, amelynek következtében a Maillard-reakció játszódik le benne. E reakció során a fokhagymában található cukormolekulák és a fehérjék reakcióba lépnek egymással, így keletkeznek a barna színanyagok, valamint az újfajta aromák.

A hosszan tartó érlelés miatt egy egészen sötét színű és megújult állagú, könnyebben emészthető hagymakülönlegesség születik.
A fokhagyma allicin tartalma jelentősen csökken, aminek köszönhetően  erős, intenzív illata és íze megváltozik.

A létrejövő új íz – az ázsiai konyhában régóta ismert, és most már a nyugati konyhákban is egyre fontosabbá váló ú.n. ötödik íz – az umami lesz. A fermentálásnak köszönhető a fekete fokhagyma kellemesen édes, balzsamecetre hasonlító íze is.

Olvass tovább!

fekete fokhagyma
Blog

A fokhagyma rendkívül erős antioxidáns

Az antioxidáns szó jelentése: oxidációt késleltető, vagy gátló anyag. Nélkülözhetetlen vegyületek, melyek megvédik szervezetünket. Ezek az enzimek, koenzimek, melyeket szervezetünk állít elő és olyan vegyületek,

Elolvasom >>
Fekete fokhagyma
Blog

Umami íz

Az umami, más néven az ötödik íz gyakrabban van jelen ételeinkben, mint gondolnánk. Maga az umami szó csak 1908. óta létezik, de története sokkal régebbre

Elolvasom >>
Blog

Vásárolj weboldalunkon és NYERJ!

Nyerőboltok.hu nyugtabeküldőhely vagyunk! 1. Vásárolj üzletünkben legalább 5.000 Ft értékben 2. Tartsd meg a vásárlást igazoló számlát vagy nyugtát 3. Töltsd fel a bizonylat sorszámát a

Elolvasom >>
Őszi kép
Blog

Itt van az ősz, itt van újra…

Immunrendszerünk erősítésére általában az őszi-téli időszakban fektetünk nagyobb hangsúlyt. Ehhez hívjuk segítségül a természet erejét – az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszert – a fokhagymát! A

Elolvasom >>